historie

De historie voert terug naar 1968, toen Ir. Wim van Boxsel senior de eerste versie van het BXL- bouwsysteem ontwikkelde. Zijn systeem werd omarmd door Systeem- en Montagebouw Tilburg, dat in 1967 door drie bouwbedrijven was opgericht. In de jaren daarna is het bouwsysteem steeds verder doorontwikkeld en is er de afgelopen 60 jaar uiteindelijk zo’n 150.000 m² aan gebouwen gerealiseerd met dit systeem. 
    
In de jaren zeventig en tachtig nam het adaptieve bouwen met een kolommenstructuur een enorme vlucht door toepassing in veel schoolgebouwen, die toentertijd werden aanbesteed vanuit het Ministerie van Onderwijs. Daarbij werd het ontwerpstramien van 7,2 x 7,2 meter als standaard voor klaslokalen gehanteerd om binnen de Londo Norm onderwijsgebouwen te ontwikkelen en realiseren. Bij kantoorontwikkeling werd een ontwerpstramien met een veelvoud van 1,8 meter de standaard vanwege een ergonomische werkplek en standaard afmetingen van veel afbouwmaterialen. 
    
In 2004 is het principe van het betonbouwsysteem met een losmaakbare verbinding gepatenteerd, waarbij voor woon- en logiesfuncties van gebouwen installatievloeren zijn toegevoegd. Met de stijgingen van materiaalprijzen, loonkosten en energie stegen ook de bouwkosten, en kreeg het bouwsysteem vanaf 2017 opnieuw volop aandacht dankzij de groeiende behoefte aan gestandaardiseerde bouwoplossingen voor de hoofddraagstructuur bij zowel architecten als opdrachtgevers. Dit werd nog eens versterkt door de toenemende druk om gebouwen duurzamer en circulair te maken.
 
Onder Bouwgroep Zuiderbosch en in samenwerking met Van Boxsel Engineering is het bouwsysteem doorontwikkeld om aan de modernste eisen te voldoen, met een belangrijke rol voor Arnold van de Lagemaat als ervaren engineer binnen de bouwgroep. Zo is het systeem in een vernieuwde en toekomstbestendige vorm uiteindelijk door BXL Systeembouw opnieuw geïntroduceerd.